Dagbesteding die zinvol is voor mensen met een verstandelijke beperking

Dagbesteding

Naarmate mensen met een verstandelijke beperking ouder worden, zullen ook hun behoeften aan zinvolle dagbesteding veranderen. ze leven op een lager ritme en hebben meer rust nodig. Naast een vaste tijd hebben ze ook flexibele begin-, eind- en rusttijden nodig. Ook mensen met dementie kunnen hun dag zinvol besteden. Ze hebben niet ineens hun hoofd verloren.

Programma op maat

Voor een zinvolle dagbesteding veranderen de doelen van verstandelijk gehandicapte ouderen. Het is niet langer het resultaat dat belangrijk is maar prettige ervaringen. Het doel is om een ​​zinvol programma op maat te maken. Zo wordt in hun eigen tempo aan zoveel mogelijk behoeften voldaan. Met deze aangepaste activiteiten krijgen mensen met een verstandelijke beperking weer plezier in hun leven. Dat kan door bijvoorbeeld rustig naar aangepaste muziek te luisteren, door te helpen bij eenvoudig huishoudelijk werk of door het beoefenen van aangepaste sporten. Dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking sluit nauw aan bij hun mogelijkheden en behoeften op het vlak van ritme, structuur en inhoud. Dat kan de kans op eventuele gedragsproblemen verkleinen. Het is dus ook belangrijk om aandacht te besteden aan lichaamsbeweging tijdens hun dagbesteding.

Evenwichtige dagelijkse activiteiten

Een goede dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking bestaat uit evenwichtige dagelijkse activiteiten met een groot gevoel van veiligheid en acceptatie. Zo vergroot hun zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit. Verstandelijk gehandicapten krijgen zo nieuwe mogelijkheden om ervaring op te doen. Dat kan met sociaal netwerk en aangepaste beweging en sport.

Het belang van een zinvolle dagbesteding

Zinvolle dagbesteding is vooral belangrijk bij dementie. Actief blijven vertraagt hun ziektebeeld. Dat kan door aangepast bewegen, te sporten of naar muziek te luisteren. Maar dementerenden hebben meer hulp nodig. Probeer te achterhalen wat ze graag voor anderen doen. Zo kun je hen beter begrijpen en helpen. Woon je in de regio Rotterdam en zoek je een zinvolle dagbesteding voor (verstandelijk) gehandicapten? Dan helpt Dagbesteding Rotterdam je daar wat graag bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *